Skip to main content

Blankenbergse EZV trofee opnieuw schot in de roos

Beste leden,

Er werd gisteren door en voor Zeehengelsport een mooi artikeltje gemaakt…
Dikke merci aan de adverteerder ! Dit is pure publiciteit voor onze hengelsport.

20 november 2018 | Redactie

De EZV (Eglegemse Zeevissers van Zemst) is een club die al vele jaren bestaat en er steeds in slaagt om een internationale wedstrijd van topkwaliteit af te leveren. Als je half november te Blankenberge een wedstrijd inricht, dan weet je dat je welhaast de garantie hebt om voldoende vis te vangen. Deze periode van het jaar staat dan weliswaar natuurlijk nooit garant voor mooi weer, maar deze editie was alles in het voordeel van de bootvisser. Afgelopen zaterdag stond er een aflandige wind 4 tot 5 Beaufort en moest het volgens de organisatie haalbaar zijn om te kunnen vissen. En dat klopte.


Zon, zee en vis op de laatste wedstrijd tellende voor de Penn Superprestige Boat…

Mooi deelnemersveld
Zeventig deelnemers konden ‘s morgens hun wedstrijdkaart afhalen in het bekende lokaal ‘t Kapiteintje te Blankenberge. Nog een laatste koffie drinken en nog wat aas verdelen onder elkaar en dan ging het richting boten die om 8.00 uur zouden vertrekken. Het was van belang dat iedereen een ruime tijd kon vissen. Nieuw dit jaar was dat er tweemaal gewisseld moest worden aan boord; een systeem dat ook toegepast wordt op officiële wedstrijden van VVBZ, BCSA, EFSA en FIPS. Niet slecht, want iedereen kan zo op drie verschillende plaatsen aan boord vissen.

Inschepen…

Wijting
De zone was duidelijk vastgelegd op 2 nautische mijlen uit de havengeul (320°) en zo 2 nautische mijlen verder westwaarts. Een mooi en groot vierkant, waar zeker niemand elkaar in de weg ging liggen. Bij één enkele schipper was de kompas duidelijk stuk, maar deze is dat al 30 jaar. Duidelijk was dat de wijting de hoofdmoot ging worden van de vangst. Hier en daar kwam er ook een schar, bot en een verdwaalde tong boven. Op de bodem vissen bracht duidelijk meer vis op dan net boven de bodem. Zou het komen doordat de wijting steevast op de garnalenjacht is? Bij het onthaken van de vis bleek dat wel, want de garnalen zaten vooraan in de bek klaar om naar binnen gewerkt te worden.

Om stipt 16.00 uur werd de wedstrijd volgens planning afgeblazen. De wind was al in kracht toegenomen en zo comfortabel was de zee niet meer. Tijd om de vis te ontdoen van de ingewanden en te presenteren aan de bootcommissaris voor de telling.

De weging
De weging is zoals steeds een aparte bedoening. Drukte en spanning op de gezichten van de deelnemers. Onder deskundige begeleiding van het EZV bestuur werden de gewichten afgeroepen. Winnaars en verliezers onder elkaar. Iedereen met zijn eigen verhaal. Theo Verkennis, onvolprezen sportbestuurder VVBZ, kon de gegevens verzamelen, de uitslag berekenen en op papier zetten.

V.l.n.r Ernest Ripson – Tubertini Nederland (derde), winnaar Ronny Cleymans van EZV en tweede man Wilfried Buls van Tubertini België…

De winnaars
Ronny Cleymans, Kampioen van België 2018 en tevens voorzitter van de inrichtende club EZV, won de wedstrijd met 78 stuks, goed voor 15,44 kg. Dat is ongeveer 200 gram gemiddeld per stuk gevangen vis. Daar zaten dus ware kanjers tussen! Wilfried Buls van Tubertini België werd eervol tweede met 73 stuks (13,92 kg) en het brons was voor Ernest Ripson van Tubertini Nederland met 57 stuks (11,30 kg).

Blauwe leger
Bij de teams was het best wel spannend. Het blauwe leger uit Wommelgem, het team van Robbyfish, was weeral de sterkste. Ze blijven bevestigen, die teamleden. Tubertini België haalde de zilveren plak voor het Nederlandse team Edelkarper / Noordzeevissers.

De zwaarste vis was voor onze Spaanse vriend Daniel Ayats (RZC) met een bot van 770 gram.

De eerste veteraan was Wil Franken van het Big Marlin team Nederland.

Het winnende Robbyfish team uit Wommelgem…

Nabeschouwing
Deze wedstrijd kende een perfect verloop. Een prachtige prijzentafel stond te wachten op de deelnemers. Bij een kom soep en een pint kon iedereen in de Boulevard 25 nog eens napraten over de wedstrijd en over de gevangen en niet gevangen vis. Opnieuw een hoogtepunt voor de sport en een voorbeeld van transparante organisatie.

Deze wedstrijd was tevens de laatste dit jaar die meetelde voor de Penn Superprestige Boat in samenwerking met Robbyfish Wommelgem.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op de website www.pennsuperprestigeboat.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *